Pasal Braces

6:46 PM 5 Comments A+ a-

Esok aku tighten braces. Dah dua bulan aku skip dental appointment. Supposed to be setiap bulan aku mesti tighten braces. Kalau selalu skip alamatnya sampai ke tua la aku bergigi besi ni hahaha. Hmm actually klinik tu selalu je penuh. Dan aku selalu je bersikap sambil lewa bila kena suruh call mereka balik untuk buat appointment. Kalau tak ada appointment, terpaksalah masuk waiting list. Last two months aku tighten braces, dua jam aku kena tunggu okay! Phew. 

Last two months memang teruk lah. Sebab archwire braces aku dah over panjang and it kept poking my inner cheek hahaha. Nasib baik tak bocor. I tried to bend the archwire, but tak dapat. So nak tak nak terpaksa jugaklah jumpa doktor. Mesti korang tertanya-tanya apakah binatang bernama archwire ni kannn. Haaa tengok lah gambar dibawah iniiii. 



Nampak tak long wire tu? Itu adalah penghujung wire pada gigi aku and benda tu yang selalu cucuk pipi aku. Sakit wehh. Kadang bila dah tercucuk tu siap tersangkut lagi ahahah. Nak tahu apa yang aku bayangkan?! Aku bayangkan yang doktor tu akan potong archwire tu dalam mulut aku. Like whattheheckkkk dah macam cerita hm hm final destination je imajinasi aku ni hahaah. Seriously kalau doktor tu potong dari dalam, mana tahu dia tiba-tiba malas ke apa ke, dia direct main potong je, then tetiba tergunting inner cheek aku, walawehhhhhh. Sakit tu! Uwawawaaa. 

Aku first pasang braces ni tahun lepas bulan april. Haa tak lama lagi genap setahun lah dah aku guna braces ni. Maybe dalam one year or two years more baru boleh buka besi seglaa besi di gigi aku ni. Hiks. Bila baru pasang tu sumpah sakit gilossss! Nampak tak molar band tu? Haaa bila doktor pasang benda tu memang sakit okay! Tengok gambar bawah niiii. 



Sorry if the photo is gross hahaha but begitulah keadaan molar band tu yang dipadat disendatkan dipaksa masuk ke celah gigi second paling last. Sakit tauuu rasa macam nak nangis je tapi ku gagahkan juga diri ini hahaha. And guess what, nasib baik gigi aku ni ngam2! Tak lebih tak kurang. Ada orang yang nak guna braces ni dia terpaksa cabut gigi okay kalau gigi dia terlebih! Nasib baik aku tak payah huhuhu selamat jugak sikit!!

Masa pasang braces tu tak sakit. Aku nangis masa kena scaling haahaha. Sakit gila bila benda tu kena gusi uwaaaaaaaaaaa!! Lagi-lagi bila gusi belah atas. Phewwww....



Haa macam dalam gambar kat atas ni lahh. Before pasang braces mesti kena bersihkan segala tahik tahik gigi yang celah celah gigi dan tempat tersembunyi tu hahahaa. Sakit wehhhh tu la kan dulu malas nak gosok gigi kan dah bersatu hati dah gigi dengan kerak gigi tu hahahaha. Aku taknak lagi kena scaling!!!!!! >.<

So esok kena tighten braces. Nak tukar elastic tie warna neon. Biar bercahaya sikit kalau dalam gelap hahahahaa. xD

xx

5 comments

Write comments
January 21, 2015 at 6:57 PM delete

omai sengasaranya tengok. sebab nak cantikk kan terpaksa la berkorban sikit. #ngeri. baru pasang niat nak pakai braces utk betulkan gii. ohoh

Reply
avatar
Jazz Lover
AUTHOR
January 22, 2015 at 11:26 AM delete

Seramnya. Takut kamek nak makey. Heheh.

Reply
avatar
anajingga
AUTHOR
January 22, 2015 at 9:27 PM delete

tengok macam sakit je... was here :)

Reply
avatar
Aqilah Azmi
AUTHOR
January 22, 2015 at 11:37 PM delete

wah wah happy tukar warna braces woi

Reply
avatar
Farah
AUTHOR
January 23, 2015 at 10:17 AM delete

Nak pakai braces juga nanti tapi kena tunggu balik Malaysia dululah.

Reply
avatar